2+2 Ohm (DVC) Subwoofer 4 Ohm Olarak Nasıl Bağlanır?

BravocluB

Yönetici
Yönetici
Selamlar değerli forum üyeleri! Bugün, çift ses bobinli (Dual Voice Coil - DVC) 2+2 Ohm bir subwoofer’ı, amfinizin istediği 4 Ohm değerine nasıl getireceğinizi adım adım anlatacağım.

Özellikle mono amfilerde veya köprülenmiş kanal bağlantılarında doğru empedans (Ohm) değerini yakalamak, hem cihazınızın sağlığı hem de ses kalitesi için hayati önem taşır.

Bağlantı Mantığı: Seri Bağlantı​

Eğer elinizde 2 Ohm değerinde iki bobin varsa ve hedefiniz 4 Ohm ise yapmanız gereken işlem Seri Bağlantıdır. Seri bağlantıda dirençler toplanır: 2Ω+2Ω=4Ω.

Adım Adım Bağlantı Talimatı​

1. Birinci Bobin ve İkinci Bobin Arası Köprü: Subwoofer'ın üzerindeki birinci bobinin Eksi (-) kutbu ile ikinci bobinin Artı (+) kutbunu bir parça hoparlör kablosu ile birbirine bağlayın.
  2. Amfiye Gidiş (Artı Hattı): Birinci bobinden boşta kalan Artı (+) kutbu, amfinizin hoparlör çıkışındaki Artı (+) terminaline bağlayın.
  3. Amfiye Gidiş (Eksi Hattı): İkinci bobinden boşta kalan Eksi (-) kutbu, amfinizin hoparlör çıkışındaki Eksi (-) terminaline bağlayın.

Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Faz Hatası Yapmayın: Bağlantıları yaparken kutupların doğru olduğundan emin olun. Eğer bobinleri ters fazda bağlarsanız ses dalgaları birbirini sönümler ve bas sesini neredeyse hiç alamazsınız.
  • Kablo Kalitesi: Güçlü bir sistem kuruyorsanız, bobinler arasındaki köprüleme kablosunun da en az amfiden gelen kablo kadar kalın ve kaliteli olmasına özen gösterin.
  • Neden 4 Ohm? Genellikle AB sınıfı amfilerde köprü modunda (Bridge) minimum 4 Ohm stabilizesi aranır. 2 Ohm'a düşürmek amfinin aşırı ısınmasına veya korumaya geçmesine neden olabilir.

Özet Şema​

• Bobin 1 (+) → Amfi (+)
  • Bobin 1 (-)Bobin 2 (+) (Köprüleme)
  • Bobin 2 (-) → Amfi (-)
Bu bağlantı sayesinde subwoofer'ınız amfiye 4 Ohm yük gösterecek ve güvenli bir şekilde çalışacaktır. Sorularınız olursa konu altında belirtebilirsiniz!

Bağlantı Görseli

Bağlantı şemasına bakarak bağlantınızı ona göre yapabilirsiniz.

Image 20 Oca 2026 20_34_22.webp

Son düzenleme:
Geri